Vriendendienst of overeenkomst?
Stelt u zich eens voor, een vriend of vriendin komt naar u toe met de vraag of u hem of haar simpelweg even kunt helpen met iets van opslag. U aarzelt natuurlijk geen moment en helpt uw vriend(in).
Als vriendendienst uiteraard, no questions asked! Het komt niet eens bij u op om het over een overeenkomst te hebben want waar zijn vrienden immers voor?!
Laten we het voorbeeld noemen van iets in opslag nemen, als “vriendendienst”. En door welke reden dan ook ontstaat er schade of zijn de goederen zelfs verdwenen in het ergste geval. Vervelend denkt u, maar goed er is geen overeenkomst, dus u bent niet aansprakelijk meent u vervolgens en de betreffende vriend(in) begrijpt dat ook wel.
Maar is dit allemaal wel zo?
Het feit dat er niets op papier is vastgelegd, maakt niet dat er niet enige vorm van overeenkomst tot stand is gekomen. We zouden in ieder geval menen dat er enige zorgplicht op u rust op het moment dat u instemt met opslag op uw terrein.
Qua overeenkomst lijkt het nog het meest op bewaarneming (de overeenkomst waarbij de ene partij, de bewaarnemer, zich tegenover de andere partij, de bewaargever, verbindt, een zaak die de bewaargever hem toevertrouwt of zal toevertrouwen, te bewaren en terug te geven). Overigens zou je dan wel recht hebben op een vergoeding, maar ook de verplichting om ‘de zorg van een goed bewaarnemer’ in acht te nemen. Doet u dat niet, dan bent u in beginsel aansprakelijk voor de schade.
Kortom, als u niet meer kan ontkennen dat die goederen ooit bij u gestald zijn, heeft u wel een issue.
Bron: RTM Legal